רשומהכיצד להפוך וודקה זולה לוודקת פרימיום באמצעים ביתיים

מזה זמן מסתובבת ברשת שמועה עקשנית שטוענת שאפשר לשפר פלאים טעמה של וודקה זולה באמצעות סינון במסנן ביתי של בריטה, למשל כאן. מצד אחד, זה נשמע די הגיוני. הרי כולנו יודעים שבתהליך הזיקוק של וודקות איכותיות משתמשים בפילטרים של פחם פעיל- אותו מרכיב שנמצא בפילטרים של בריטה. מצד שני, אם זה כל כך פשוט למה אף אחד לא יודע מזה ולמה החברות שמייצרות וודקה זולה ופשוטה לא מסננות עוד קצת את המוצר שלהן והופכות אותו לאיכותי וטעים יותר?

כעיתונאי חוקר במיטבו, שלחתי מכתב למחלקת המחקר של מפעל האם של בריטה בגרמניה ובו שאלתי מה דעתם לגבי שימוש במוצר שלהם כאמצעי לסינון וודקה. להלן תשובתם המלאה. החלק הרלוונטי מסומן באדום:

Dear Mr. Hargil,

 

 Thank you for your inquiry on www.brita.net. We certainly approve of your interest in our products and how they work. Here is our answer to your request: BRITA water filters optimise drinking water for the preparation of hot and cold beverages. When prepared with BRITA-filtered water, drinks, such as tea, develop their full aroma. Kitchen appliances, which heat water, do not scale up as quickly when they are used with filtered water. The filter material of the original BRITA filter cartridge contains a mixture of ion exchangers and activated carbon, which is certified food grade quality. The ion exchangers reduce temporary hardness (limescale) and - if present - heavy metals such as copper and lead. The activated carbon reduces chlorine, chlorine compounds, certain pesticides and other organic impurities, which interfere with the taste.

BRITA as cheap vodka enhancer: BRITA products are designed for use with drinking water only. We cannot recommend to use BRITA products as described to enhance vodka. This kind of application is a clear misuse of the BRITA products and was never tested by BRITA and of course, never claimed by BRITA  

Kindest regards 
Sina Frֳ¶hlich
PR-Specialist
International Brand Marketing 
BRITA GmbH
Heinrich-Hertz-Str. 4
65232 Taunusstein
Tel.: +49 (0) 6128-746-785
Fax: +49 (0) 6128-746-601
www.brita.net

 

 

 


אין מה להגיד. תשובה צפויה. החברה מסירה את אחריותה משיכורים תאבי סקרנות וחדורי רוח מדעית. מה שמשאיר אופציה אחת, והיא לנסות את תאוריית הוודקה הלכה למעשה. הניסוי הלך כך:



מצרכים:
בקבוק וודקה גולד שמחירו כ 15 ₪
קנקן בריטה
פילטר בריטה

מהלך הניסוי:
את בקבוק הוודקה שפכתי לתא הסינון בקנקן והמתנתי עד שכל הנוזל יעבור דרך הפילטר. באופן מפתיע, חזרה על התהליך (שלושה סינונים ומעלה), גורמת לוודקה המסוננת לקבל צבע אפרפר כנראה מהפחם הפעיל שבמסנן. לכן הניסוי הנוכחי התייחס לסינון כפול בלבד, שמותיר את הוודקה עם צבעה המקורי. את הוודקה המסוננת החזרתי לבקבוק.

קבוצת מיקוד:
עכשיו מגיעים לשלב הכייפי. שלב הטעימה הזהה התבצע בפאב השכונתי שלי, על ציבור שתיינים ותיק ומנוסה. כל אחד מהטועמים קיבל שתי כוסות שוט זהות (רק אני ידעתי את תכולתן) והיה צריך לענות על שאלה פשוטה: איזו וודקה טעימה ואיכותית יותר לדעתו.


תוצאות: 
16 טועמים השתתפו בניסוי, והתוצאות הן גורפות יותר מאחוזי התמיכה במובארכ בבחירות במצרים. אם הייתי מפרסם את המחקר הזה במגזין Nature, היו טוענים כנגדי על זיוף במחקר. אבל מה לעשות שהתוצאות היו חד משמעיות- 100% עגולים ויפים לטובת וודקת בריטה.
חברים, אין בכלל ספק, הבריטה הופכת כל וודקה גולד לוודקת פרימיום.

הבעיה:
כפי שכבר הזכרתי, יש בעיה אחת בכל הסיפור הזה. פילטר בריטה בודד מספק שני סינונים בלבד. בסינון השלישי מתחיל תהליך עגום שבו מופרש צבע שחור מהמסנן, וגורם לוודקה לאבד מהאטרקטיביות הצחורה שלה.
בידיעה שפילטר בריטה יחיד עולה כ 25 ₪ ובקבוק וודקה גולד עולה 15 ₪ אנחנו מגיעים למסקנה שוודקת בריטה פרימיום תעלה לנו 40 ₪ לבקבוק.

מה זה אומר?
זה אומר שני דברים עיקריים: אחד, האחים גולד חוסכים עלינו סינונים (לא שלא ידענו).

שניים, כדאי לחסוך את כל הבלגן ולקנות ב45 ₪ בקבוק נחמד של סטוליצ'ניה.

נזדרובייה!



פורסם ב 10 במרץ 2007 16:10 במדור אלכוהול | 15 תגובות

 
    

שם:

    

דואר:

    

אתר:

    

כותרת:


בעקבות ריבוי ספאמרים, נאלצנו להוסיף מנגנון שימנע מרובוטים להפציץ את המערכת בתגובות פיקטיביות. אנא העתיקו את הקוד שבתמונה, לתיבת הטקסט שמתחתיה.

קוד הפעלה:

    

העתיקו את הקוד:

מערכת התגובות נועדה לאפשר דיונים, והשימוש בה כפוף לדין הישראלי. אז אנא שמרו את תגובותיכם ענייניות ומתחשבות בקוראים האחרים, וזכרו שאתם הנושאים באחריות לתגובות שתפרסמו במסגרת באתר זה (כבכל מקום אחר). אין אפשרות להבטיח שהתגובות שתפרסמו ישמרו באתר זה, אז אנא גבו את תגובתכם בהעתק לפני שיגורה (במידה שאתם מעוניינים לשמור אצלכם העתק). וכן, הודעות שלדעתנו פוגעות או לא מתאימות בכל צורה שהיא, בהחלט עשויות להימחק... זכויות היוצרים בתגובות שיתפרסמו במסגרת אתר זה, שמורות לכותביהן. ברוכים הבאים.

התגובות מתפרסמות על דעת ובאחריות כותביהן בלבד.

תומר  [אתר]  בתאריך 3/10/2007 9:21:38 PM

מגניב לאללה

באמת. אבל האם אתה לא חושש שמא אותו אפור שמתגלה בזיקוק השלישי נמצא גם בפעם השניה (פשוט בכמות יותר קטנה ולכן לא רואים אותו), ולכן לא כדאי לשתות את זה?

שי שלוש  [אתר]  בתאריך 3/10/2007 10:24:02 PM

ללא נושא

ואלללה, חזק !
אתה מדען דגול ותרומתך למדע השתיינים לא תשכח.

נזדרובייה!

שי

דני  [אתר]  בתאריך 3/11/2007 11:11:41 AM

מחקר דומה

monzy.com הריץ מחקר דומה לפני כמעט שנה, עם תוצאה סופית דומה (אם כי פחות קיצונית):
http://www.monzy.com/?p=238

בין היתר, הוא גילה שריכוז האלכוהול קטן בעקבות הפילטור - מה שיכול להסביר את השיפור בטעם, אבל מחמיץ את המטרה של כל התהליך.

חייש  [אתר]  בתאריך 3/11/2007 11:16:09 AM

וזאת גם התשובה לשאלה המקורית

מדוע יצרנית ודקה גולד לא מסננת בעצמה את הוודקה? התשובה היא שהיא כן מסננת, אבל לא מספיק. יצרניות ודקה פרימיום מעבירות את הודקה במסנן קצת יותר רציני מפילטר בריטה, כזה שלא מזהם את הנוזל אחרי שעובר בו יותר מליטר. מסננים כאלה הם דבר יקר, בניגוד לוודקה גולד. לסיכום, דברים זולים עולים פחות.

ג'וב  [אתר]  בתאריך 3/11/2007 5:03:38 PM

מעט תשובות

תומר- האפור הזה הוא צבעו של הפחם הפעיל שהתמוסס באלכוהול. עד כמה שהצלחתי להבין, כמויות כאלה של פחם אינן גורמות לנזק. חוץ מזה, אל תשכח שאנחנו מדברים פה על אלכוהול, שהוא כידוע מאוד מאוד בריא...

דני- אחלה מחקר. הרבה יותר רציני משלי. בנושא הירידה בריכוז האלכוהול: נשמע מעט תמוה. ממה שקראתי, למרות שהפחם הפעיל מתרכב עם תרכובות אורגניות שונות, הוא לא אמור להתרכב עם אלכוהול. את הירידה באחוז האלכוהול ניתן אולי להסביר בעריכת הניסוי ביום חם. העברת המשקה מכלי לכלי באויר הפתוח בטמפרטורה גבוהה, גורמת מן הסתם לאידוי האלכוהול ולירידה עקבית בריכוז האלכוהול בתוצר הסופי.

חייש- צודק. בדיוק קראתי עכשיו נתון מדהים. ע"פ חברת סמירנוף, כל טיפה של וודקה סמירנוף שמגיעה לגרונך, עברה בימי חייה דרך 7 טונות של פחם פעיל!
http://www.physics.uq.edu.au/people/nieminen/vodkamore.html

שי – אני בסך הכל חייל שעושה את המוטל עליו. לשתיינות, לסוציאליזם ולאחוות העמים.

פנתרה שחורה  בתאריך 3/11/2007 10:52:31 PM

רגע רגע רגע

יש לנו כאן ויכוח רציני בבית.למעשה, הוא הגיע עד לכדי התערבות על סושי.
אני טוענת שבשוט אחד היתה וודקת גולד מסוננת, ובשני גולד לא מסוננת, ושהמטרה שלך היתה להוכיח שאכן הוודקה משתפרת פלאים לאחר סינון בבריטה.
הוא, (בוא נקרא לו "המדען") טוען ששוט אחד הכיל וודקת גולד מסוננת והשני וודקת פרימיום, ושהמטרה שלך היתה להוכיח שגולד מסוננת משתווה בטעמה או עולה על וודקת פרימיום.
עכשיו תגיד מי מזמין את מי לסושי.

ג'וב  [אתר]  בתאריך 3/12/2007 12:24:53 AM

את ממש פנתרה

את, ורק את צודקת. מסתבר שלמדען אין היגיון משהו.
אל תתפשרי על פחות מיאקימונו

"המדען"  בתאריך 3/12/2007 9:55:46 AM

נו באמת

מאחר וכותרת המאמר היא "כיצד להפוך וודקה זולה לוודקת פרימיום באמצעים ביתיים" הביקורת הנכונה בנוסף לוודקה לא מסוננת היא וודקת פרימיום. כך שאם היית שולך את המאמר ל "נייטשר" הןא היה נדחה בגלל ביקורות לא נכונות ובגלל אי הוכחת תזת הבסיס. שים לב גם למסקנה שלך " חברים, אין בכלל ספק, הבריטה הופכת כל וודקה גולד לוודקת פרימיום" שגם היא לא נתמכת על ידי תוצאות הניסוי כמו שנערך. עד כאן בעניני הגיון חוץ מזה אחלה פוסטים .

ג'וב  [אתר]  בתאריך 3/12/2007 10:37:37 AM

למדען

אני מודה שהניסוי שלי לא קביל מבחינה מדעית - אתה יודע איך זה כשמעורבים בניסוי אדי אלכוהול...
בכל מקרה המטרה היתה להשוות בין וודקה זולה לבין עצמה במצבה המסונן.
ובעניין הכותרת: שמע, צריך למכור פוסטים גם במחיר עיוות המציאות...
בכל מקרה במחקר הבא אעסיק אותך בתור יועץ מדעי חיצוני

drinking  [אתר]  בתאריך 3/14/2007 10:29:44 PM

ניסוי אמיץ

המסקנה האחרונה שלך שעדיף לשתות וודקה בטווח ה-50 שקל נשמעת לי נכונה מאוד.

אני אפילו לא הולך לנסות להיכנס לכימיה של מה שקורה שם, אבל אומר ככה: את הפילטר תכננו בשביל עבודה עם מים. למי שתיה יש פולריות מסויימת, חומציות מסויימת, ריכוזי יונים מסויימים, מקדמי דיפוזיה ומעבר מסה בהסעה, ועוד (טוב, אולי השניים האחרונים קצת פחות רלוונטיים לעניינינו).

כמובן שלא תכננו את הפילטר עבור pH=X בלבד ועבור סטיה של כמה עשיריות הוא יעבוד, אבל בסטייה גדולה יותר - מי יודע? אתה יכול למשל להגיע לתהליך הפוך לחלוטין שבמקום שהפחמן הפעיל (או חומר אחר שיש שם) יספח את מה שהוא אמור לספוח מהמים - הוא יתמוסס בהם. סטייה לא גדולה בחומציות יכולה לעשות בדיוק את זה, בין השאר.

דוגמה שלא קשורה לפילטר הנ"ל: פלדת אל-חלד למשל מכילה לרוב כרום (בין השאר). אם תגרום לו להתמוסס בכמות מסויימת (למשל יכול להיות ששינוי החומציות יעשה את זה) - לא בטוח שתרצה להכניס את זה לגוף שלך.

תגובה זו נכתבה תוך כדי לימוד למועד ב' באחד המקצועות השנואים עלי בתואר (ובעל קשר לנושא), כך שיכול להיות שאני מגזים קצת...

אסנת  [אתר]  בתאריך 3/17/2007 3:28:32 AM

חיבה לאלכוהול זול

אני דווקא אוהבת את וודקה גולד כמו שהיא, בלי פילטרים.
אבל אם כבר וודקה ישראלית, וודקה פרפקט עדיפה

אגב, אם בוודקה עסקינן, האם רק אני חושבת שיש לאבסולוט טעם לוואי?

אילן  בתאריך 3/31/2007 4:47:23 AM

אם כבר

אז שווה לנסות עם וודקה טרויקה
שהיא קצת ורדרדה אפילו
לא יותר מ-12 ש"ח לבקבוק

תמר  בתאריך 5/9/2008 3:17:35 PM

רעלים

שאלה לי . הסינון הוא בעצם סינון הרעלים נכון?
כלומר ככל שהוודקה יותר נקייה מרעלים כך גם תהיה יותק יקרה. ככה שהסינון הוא זה שעולה לנו את רוב הכסף בקניית פינלנדיה או סמירנוף.
נכון ?

Joov  [אתר]  בתאריך 5/11/2008 11:19:46 PM

תשובות

אסנת.: טעמה של אבסלוט השוודית מקובל על הרבה מאוד אנשים. ראי למשל את תוצאות הטעימה הזו:
http://www.foodis.co.il/feature.asp?sec=6&featid=8713

אילן: גולד וטרויקה זה אותו רעיון

תמר: הסינון לא מסנן רעלים. הוא בסך הכל אמור לסנן מעט טעמי לוואי. המסננים לא יכולים להשפיע על איכות האלכוהול. כלומר, ה"רעלים" שאת מתכוונת אליהם (מתנול, אצטון, בוטאנול , סוגי שמנים נדיפים וכו'), הם פועל יוצא של איכות הזיקוק ואין ביכולתם של המסננים להוציא אותם החוצה מן התמיסה.

אלכס  בתאריך 5/25/2009 4:50:36 PM

רעלים

יש אפשרות לזהות את הרעלים (מתנול,אצטון,בוטאנול...) שבוודקה, או את ריכוזם ?
או איכשהו להיפטר מהם ,בלי לפגוע באתנול ?

 
    

שם:

    

דואר:

    

אתר:

    

כותרת:


בעקבות ריבוי ספאמרים, נאלצנו להוסיף מנגנון שימנע מרובוטים להפציץ את המערכת בתגובות פיקטיביות. אנא העתיקו את הקוד שבתמונה, לתיבת הטקסט שמתחתיה.

קוד הפעלה:

    

העתיקו את הקוד:

מערכת התגובות נועדה לאפשר דיונים, והשימוש בה כפוף לדין הישראלי. אז אנא שמרו את תגובותיכם ענייניות ומתחשבות בקוראים האחרים, וזכרו שאתם הנושאים באחריות לתגובות שתפרסמו במסגרת באתר זה (כבכל מקום אחר). אין אפשרות להבטיח שהתגובות שתפרסמו ישמרו באתר זה, אז אנא גבו את תגובתכם בהעתק לפני שיגורה (במידה שאתם מעוניינים לשמור אצלכם העתק). וכן, הודעות שלדעתנו פוגעות או לא מתאימות בכל צורה שהיא, בהחלט עשויות להימחק... זכויות היוצרים בתגובות שיתפרסמו במסגרת אתר זה, שמורות לכותביהן. ברוכים הבאים.

אפשר למצוא עוד רשימות בארכיון, או לחזור לראש העמוד.