אחסון אתרים, או שירות לאחסון אתרים, הוא שירות – לרוב חברה – המאפשר לאנשים להנגיש את אתרי האינטרנט שלהם לקהל הגולשים. ליתר דיוק, אחסון אתרים מספק שרת – מערכת ממוחשבת (פיזית או וירטואלית), דומה מאוד למחשב שיש לכם בבית – עליו ניתן "לאחסן" את אתר האינטרנט שלכם. השרת מחובר לרשת האינטרנט (או לרשת פנימית ופרטית, תלוי בצרכים לשמם הוקם האתר), ודרכו מתבצעת הגישה לאתר האינטרנט המאוחסן עליו.
ישנו מגוון כמעט אינסופי של סוגי אתרים, וכאשר מדובר באתרים שחלק ממהותם הוא חוויית המשתמש (הגולשים באתר – קהל היעד), כמו חנויות אינטרנטיות, אתרים של חברות פרסום וכדומה – מהירות אחסון האתר מהווה גורם מכריע. החשיבות של אחסון אתרים מהיר היא קריטית גם מבחינת SEO (אופטימיזציה למנועי חיפוש).
בהתאם, הבחירה בין שירות אחסון אתרים איכותי ומהיר לבין אחד איכותי פחות תשפיע באופן ניכר על עתיד העסק והאתר שלכם.
מדוע חשוב לבחור באחסון אתרים מהיר?
מהירות האתר ופעולתו החלקה הם בעלי השפעה ישירה על חוויית המשתמש. חוויית משתמש היא אחד ההיבטים החשובים ביותר לכל מוצר, וגם אתר אינטרנט הוא סוג של מוצר – או יותר נכון, המתווך בין הלקוח למוצר. וכידוע, חוויית המשתמש באתרי אינטרנט היא בחלקה הגדול המהירות בה האתר פועל ונטען.
דמיינו את המצב הבא: אתם גולשים באתר של חנות כלשהי במטרה למצוא מתנה. אתם לוחצים על קטגוריה מסויימת, אבל רשימת המוצרים והתמונות שלהם לא נטענת מיד – לוקח להם זמן יותר רב ממה שאתם רגילים. ייתכן שתסגרו את האתר או שתעברו לאתר אחר, וייתכן שתחליטו ששווה לחכות, תקחו לגימה מהקפה או שתבדקו את ההתראה שקיבלתם מהעבודה עד שהרשימה והתמונות ייטענו במלואן…אם אתם ממש סבלניים. האתר סופסוף נטען, אתם גוללים במורד הרשימה, ובוחרים מתנה. אתם לוחצים על המתנה כדי לראות תמונות…אבל גם לדף של המתנה לוקח זמן להיטען. מספיק שלכל תמונה ייקח יותר מכמה שניות להיטען, או שבחירה לסדר את הרשימה מהמחיר הנמוך לגבוה תיצור מצב ששוב אתם מחכים לכל העמוד לעלות, ומרבית הסיכויים הם שתוותרו על כל העניין ותעברו לאתר אחר. שבאתר הנוכחי, עקב איטיותו (או מהירותו הלא מספיקה) חוויית המשתמש שלכם נפגמה.
אתר שפועל במהירות יעודד את המשתמשים להמשיך לגלוש ולהשתמש בו. לעומת זאת, אתר שעמודיו נטענים לאט, או אפילו במהירות בינונית, יגרום למשתמשים בו לאבד עניין די מהר.
מחקר של גוגל משנת 2016, שנקרא The Need for Mobile Speed, מצא כי 53% מהגולשים באתר ינטשו אותו אם לעמודים בו לוקח מעל ל-3 שניות להיטען במלואם. עוד נמצא כי 50% מכלל הגולשים מצפים שאתר ייטען בפחות משתי שניות, וש-43% מהם מרגישים כי ההמתנה לאתר שייטען היא הדבר השנוא עליהם ביותר בכל הנוגע לגלישה באינטרנט.
לכן, חשוב לבחור אחסון אתרים מהיר ואיכותי, שידאג לחלק המשמעותי של מהירות האתר בחוויית המשתמש.
הקשר ל-SEO
כדי להגיע לקשר בין אחסון אתרים מהיר ל-SEO (ר"ת של Search Engine Optimization), נפתח קצת בסטטיסטיקה. על פי כמה וכמה מחקרים, נתח השוק של גוגל בכל הנוגע למנועי חיפוש עומד על מעל ל-90% (!). במילים אחרות, 90% מהגולשים משתמשים קודם כל בגוגל בכדי לבצע חיפושים באינטרנט.
ניתן להבין, אם כך, מדוע חלק גדול מאוד מתחום ה-SEO – אופטימיזציה במנועי חיפוש – מתבסס ועוסק בחשיפת האתר במנוע החיפוש של גוגל.
גוגל, מצידה, לא מפרטת כיצד האלגוריתם שלה עובד בכל הנוגע למהירות טעינת אתרים, או מהי המהירות שתעלה או תוריד את הדירוג של אתר ספציפי. היא כן הכריזה, עוד בשנת 2010, שמהירות הטעינה של כל אתר תשפיע על הדירוג שלו במנוע החיפוש שלה. יש לזה סיבה – גוגל מבינה שמהירות הטעינה משפיעה על תחושתם של הגולשים, ותחושתם של הגולשים משפיעה על איך וכמה הם ישתמשו בגוגל כדי למצוא אתרים.
מכאן, אנו יכולים להבין שלבחירה באחסון אתרים מהיר תהיה השפעה ניכרת גם על החשיפה והדירוג שלו במנועי החיפוש, בעיקר בגוגל. אתר שייטען מהר ידורג גבוה יותר אצל גוגל (גם אצל מנועי חיפוש אחרים). הנראות של אתר מהיר גם כן תהיה הרבה יותר טובה – שוב, קחו את עצמכם כדוגמה, מה ייראה לכם יותר טוב: אתר שנמצא בששת האפשרויות הראשונות בעמוד החיפוש של גוגל, או אתר שנמצא אי שם בעמוד השלישי, אם אי פעם תגיעו אליו?
בחירת שירות מהיר ואמין
אוקיי, הבנו, אחסון אתרים מהיר הכרחי להצלחת האתר. אבל איך נבחר בשירות שמספק אחסון אתרים מהיר ואמינות?
הנה מספר אלמנטים שכדאי לשים לב אליהם, כדי לדעת אם (ועד כמה) שירות האחסון מהיר:
אחסון על גבי NVMe:
כמו שאמרנו קודם, השרת הוא למעשה מחשב שמאחסן ומפעיל את האתר שלכם. המחשב הזה, השרת, צריך מקום אחסון כלשהו כדי לאחסן את הקבצים מהם "עשוי" האתר, וגם את מערכת ההפעלה, פאנל הניהול, וכל השאר.
כיום, מאז שדיסקים קשיחים "קלאסיים", HDD, (אלה שהיו עושים רעשים מוזרים כשהייתם מדליקים את המחשב) התחילו להיעלם, מרבית האחסון על מחשבים מתבצע על כונני SSD. ישנם שני סוגים של כונני SSD – אלה המוכרים לנו, ריבועים קטנים כאלה, המשתמשים בחיבור SATA למחשב, וכוננים בעלי טכנולוגיה חדשה יותר, שנראים יותר כמו לוחות של זיכרון RAM – כונני NVMe. כוננים אלה מגיעים למהירות של עד פי 20 מכונני SSD "רגילים". קריאת וכתיבת הנתונים עליהם מתבצעת במהירות שיא. אתר המאוחסן עליהם, גם אם תעבורת הנתונים בו גבוהה מאוד – לא רק ירוץ מהר, אלא יטוס. לכן חשוב לבחור בשירות אחסון אתרים שמאפשר לכם שימוש בכונני NVMe (או לכל הפחות בכונני SSD "רגילים" – ישנן חברות שכדי לחסוך בעלויות עוד משתמשות בכונני HDD).
מערכות מטמון (caching) מתקדמות:
כדי להאיץ את פעולת האתר שלכם, השרת ישמור נתונים מסויימים, כמו קבצי עיצוב, תוכן ותמונות, באיזור מיועד. מדובר בנתונים שכבר נפתחו וניגשו אליהם, ונשמרים במקום ייעודי בשביל לאפשר גישה מהירה יותר – במקום הגישה הפחות מהירה, והחוזרת-ונשנית למאגר הנתונים הראשי. נתונים אלה נקראים "מטמון", או cache.
כדי לשפר את פעולת האחסון של המטמון והגישה אליו על השרת, ישנן חברות אחסון אתרים שמשתמשות במערכות מטמון מתקדמות, כמו LiteSpeed או Tomcat. ישנן גם מערכות מטמון ייעודיות לסוגי אתרים, למשל פלאגין LiteSpeed Cache של וורדפרס.
השימוש במערכות ומנגונוני מטמון מתקדמים משפיע גם הוא באופן ניכר על מהירות האתר שלכם, והם חלק בלתי נפרד מאחסון אתרים מהיר.
שימוש ב-CDN:
עוד גורם שמשפיע על זמני טעינת נתוני אתר אצל גולשים הוא המרחק הפיזי מהשרת. גם עם אחסון מטמון, לגולש מארה"ב ייקח יותר זמן לטעון נתונים מאשר לגולש מישראל, אם השרת ממוקם בישראל.
אז מה זה CDN?
על קצה המזלג, CDN – ראשי תיבות של Content Delivery Network, היא רשת של שרתים הפרושים ברחבי העולם, כאשר כל אחד משרתים אלה מחזיק במטמון של תכני האתר. באמצעות שימוש ב-CDN, זמני הגישה לאתר מרחבי העולם מצטמצמים משמעותית. לדוגמה: האתר שלכם מאוחסן על שרת שנמצא בתל-אביב, ואחד משרתי ה-CDN שמוקצים לכם במסגרת חבילת אחסון האתר שלכם נמצא ברה"ב. השרת יידע להפנות את מחשבו של גולש מקנדה לשרת ה-CDN בארה"ב, והגולש יוכל לגשת לתכני האתר שלכם הרבה יותר מהר.
כמובן שלרשת CDN יש עוד מספר יתרונות, אבל אנחנו מדברים על אחסון אתרים מהיר, כך שלא נכסה אותם הפעם.
חברה הכוללת את כל אלה ועוד בחבילות אחסון האתרים שלה היא Jetserver הישראלית, בנוסף להיותה אחת החברות הוותיקות והאמינות ביותר בישראל לאחסון אתרים.
ישנם כמובן עוד גורמים המשפיעים על מהירות האתר, כמו באיזו חומרה חברת אחסון האתרים משתמשת, מהו כוח העיבוד של השרת הרלוונטי, רוחב פס וזמן-השהיה (latency) וכו'. חשוב לשים לב לכולם כדי לבחור בשירות אחסון אתרים מהיר מספיק בשביל האתר שלכם.
אז מה למדנו?
אם ניצור משוואה שסך המשתנים בה מסתכם בהצלחת האתר שלכם, אחסון אתרים מהיר יהווה ממנה נתח משמעותי. חוויית המשתמש, המשפיעה על כמה זמן (ואם) הגולשים יבלו באתר או יצליחו להשתמש בו, החשיפה שלו במנועי החיפוש (בעיקר בגוגל), כל אלה ועוד משפיעים על הצלחת האתר, ומושפעים ישירות מכמה מהר וחלק הוא עובד.
ישנם המון גורמים שקובעים כמה מהיר אתר יעבוד, לפחות מצידו של בעל האתר והשרת שהוא יושב עליו. נציין שגם מצידו של הגולש ישנה השפעה, כמו מהירות החיבור ויכולת החומרה בה הוא משתמש, אך על אלה איננו יכולים להשפיע.
מה שאנחנו כן יכולים להשפיע עליו הוא מה שמן הסתם מומלץ לנו לעשות – לבחור בשירות אחסון אתרים איכותי ומהיר, למען הצלחתו של האתר שלנו לטווח הארוך (וגם לטווח הקצר).